Sosyal yardıma başvurdu, mal varlığı şaşkına çevirdi
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tesirli olan yeni tip korona virüs Covid-19 sebebiyle ülke çapında bir dizi ihtiyatlar alındı. Bu kapsamda salgından etkilenen lüzum sahibi yurttaşlara Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ‘Pandemi Sosyal Destek Programı’ ismi altında 1000’er TL nakit takviyeyi yapılacağı ve müracaatların E-devlet üzerinden alınacağı söylenmişti. Bu nedenle Avcılar’da ikamet eden M.İ.T. isimli şahıs destekten yararlanmak emeliyle 4 Mayıs 2020’de E-devlet üzerinden Pandemi Sosyal Destek yardımına müracaat etti. Avcılar Kaymakamlığına da destek için müracaat eten M.İ.T.’nin yapılan analiz sonrası 8 adet araba sahibi olduğu ortaya çıktı. Kaymakamlığın mercek altına aldığı kayıtlarda müracaat sahibinin aile bireylerine ait değişik tarihlerde yapılmış müracaatların da olduğu tanımlandı.
“Ne Yazık Ki suistimal edenler var”
Pandemi Sosyal Destek Programının bazı yurttaşlar tarafından suistimal edildiğini ifade eden Avcılar Sosyal Destekleşme Müdürü Bilal Yıldız, “Biz burada hem Kaymakamlık Sosyal Destekleşme Vakıf Hizmetlerini yürütüyoruz aynı zamanda da İlçe Vefa Koordinasyon Merkezimiz burası. Burada yurttaşlarımız arasından öncelikli olan 65 yaş ve üzeri lüzum sahibi yurttaşlarımızın arzlarını karşılıyoruz. Pandemi üzerinden gelen arzları tümleşik sistemimizde inceliyoruz, şahısların kazanç ve gider vaziyetlerine bakılıyor. Lüzum sahibi gerçekten fukaralık hududunun altında ise biz bu yurttaşlara uygun olan destek ne ise karşılıyoruz. Ne Yazık Ki suistimal edenler var. Tüm Türkiye’de olduğu gibi bizde de çıkıyor. Vasıtaları olan, konutları olan, dükkanları olan kalburüstü diyebileceğimiz insanlar ne yazık ki oluyor” diye konuştu.
“9-10 tane arabayı olan taşıt sahiplerinin de müracaat ettiği oluyor”
Yıldız, “Gördüğümüz kadarıyla 9-10 tane taşıtı olan ve en düşük modeli 2016 olan taşıt sahiplerinin de müracaatlarını gördük. Ne Yazık Ki çok üzülerek söylüyorum. Bunların olması hiç güzel değil. Bunlarla alakalı nasıl bir çalışma yapılır, bu insanlara nasıl bir vicdan eğitimi verilir bunun yanıtını yurttaşlarımızın vicdanına vazgeçiyorum. Mazlumların onlara edeceği dua ve beddualara vazgeçiyoruz. Bu gibi gidişatların olması bizim için çok büyük bir dezavantaj oluyor. Biz bu müracaatlara personel, zaman, bilgisayarlar vesaire gibi devletin olanaklarını ayırıyoruz. Ne Yazık Ki bu biçimde harcayan insanlar suratından azıcık daha belki zorlanıyoruz ama elimizden geldiğince 7-24 temelinde çalışarak insanlarımızı mağdur etmemeye çalışıyoruz. Bu noktada natürel ki de bu insanların müracaat yapmaması, asıl lüzum sahiplerinin hakkına girmemesini özellikle istirham ediyoruz” dedi.
Muhammet Emin Arslan