Savunma sanayisinde milli atılım
Makina ve Kimya Sanayisi Müesseseyi’nun MKEK yeni projesi kapsamında yerli ve ulusal makinalarla oluşturulan yeni yapım hattı Gazi Fişek Fabrikası’nda hizmete girdi. Yurt dışı bağımlılığı tamamen ortadan kaldıracak yeni hattın açılışını Ulusal Korunma Bakanı Hulusi Akar ve Türk Silahlı Güçleri’nin Komuta Kademesi video konferans usulü ile hakikatleştirdi.
Makina ve Kimya Sanayisi Müesseseyi, Gazi Fişek Fabrikası’nda 5,56 milimetreden 40 milimetreye kadar muhtelif kalibre ve tiplerdeki fişekleri NATO standartlarında üretiliyor. Tamamen yerli ve ulusal tezgahlardan oluşturulan yeni yapım hattının açılışı ise koronavirüs ihtiyatları kapsamında Ulusal Korunma Bakanı Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Güçleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Güçleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Güçleri Komutanı Hasan Küçükakyüz ile Ulusal Korunma Bakan Destekçileri Yunus Emre Karaosmanoğlu, Alpaslan Kavaklıoğlu ve Şuay Alpay’ın katıldığı video konferans usulüyle hakikatleştirildi.
“Korunma sanayiindeki yerli ve ulusallık oranları yüzde 70’lere katlandı”
Açılış evvelinde MKEK Genel Müdürü Yasin Akdere’den yeni fişek hattı ve çalışmalara ait bilgi alan Bakan Akar, Türkiye’de sanayi ve teknoloji alanlarında ehemmiyetli büyümelerin yaşandığını belirtti. Bu çalışmaların korunma sanayiine de yansıdığını dile getiren Akar, “Korunma sanayii çerçevesinde yaptığımız çalışmalar Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, dayanağı, teşvikiyle çok ciddi bir ivme kazandı ve çok şükür korunma sanayiindeki yerli ve ulusallık oranları yüzde 70’lere katlandı. Bunların hiçbirini yeterli bulmuyoruz. Çalışmalarımızı çoğalan sürat ve tempoda sürdüreceğiz ve çok daha ileri seviyelere çıkaracağımıza inanıyorum” ifadelerine yer verdi.
“Yapımın yüzde 40 çoğalması da bizim için ayrı bir onur kaynağı”
Bakan Akar, “Ulusal ve yerli sanayide anlamlı bir konuma sahip Gazi Fişek Fabrikası, Silahlı Güçlerimizin lüzumunun karşılanması bakımından gerçekten son derece ehemmiyetli bir konuma sahip. O bakımdan bu özel ve anlamlı fabrikamıza artık yabancı makinalarla değil, yerli ve ulusal makinalarla hizmet getirmenin, yapım sağlamanın da anlamı ve ehemmiyeti çok büyük. Bunun da ötesinde yabancı menşeili tezgahlara kıyasla yerli ve ulusal tezgahlarla yapılan imalle, yapımın yüzde 40 çoğalması da bizim için ayrı bir onur kaynağıdır” dedi.
Yeni yapım hattı ile yerli ve yabancı tüm arzların daha süratli karşılanacağını belirten Akar, “Bunun da hem mali anlamda hem de güvenliğimiz bakımından ehemmiyetli bir adım olduğunu belirtmek istiyorum. Tezgah bağımlılığımız olduğunda parasını verdiğimiz malzemeleri alamamak gibi vaziyetlerle karşılaştık. Biz bu süratte gittiğimiz takdirde tam yapım malzemelerimizin tezgahlarını da allahın izniyle kendi kendimize yapabilir hale geliyoruz, bunu daha da geliştireceğiz” diye konuştu.
“Bugüne kadar takribî 30 milyon maske imalimiz var”
Ulusal Korunma Bakanlığının, korona virüs salgınına müteveccih çaba kapsamında muhtelif gözetici sıhhat malzemeleri ürettiğini de hatırlatan Bakan Akar, şunları kaydoldu:
“Cerrahi maske yapım tezgahını da yaparak ehemmiyetli bir lüzumu karşıladık. Daha iki ay evveline kadar maske yapım tezgahlarının bulunmaması ayrı bir problemdi. Ciddi birtakım paralar isteniyordu. Şimdi geldiğimiz noktada cerrahi maske üreten aygıtların sizler tarafından yapılması tam eşitliği değiştirdi, işlerimizi basitleştirdi. Yalnızca Silahlı Güçlerimizin değil, tüm milletimizle arkadaş ve kardeş ülkelerin gereksinimlerini karşılamak bakımından çok ehemmiyetli bir adım atılmıştır. Bugüne kadar takribî 30 milyon maske imalimiz var. 500 bini aşan tulum, 140 ton dezenfektan ürettik. Çok daha hızlı bir biçimde bu yapıma devam edip, rakamları daha da yükseğe çıkaracağımıza inanıyorum. Önümüzdeki yarıyılda bu sayılar çok daha yüksek seviyelere gelecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın muhtelif yönergeleri var. Alakalı bakanlık ve müesseselerle yoğun çalışma ve koordinasyonlarımızı artırarak hem yapım hem de bunların dağıtımı ile alakalı çok daha tesirli biçimde misyonlarımızı yerine getirmeye çalışacağız.”
“MKEK tarafından “Sahra” ismi verilen mekanik solunum makinesinin prototipi üretildi”
“Yerli ve ulusal ateş ölçer, termal kamerayı üretmek MKEK’in ayrı bir zaferi olarak kayıtlara geçti” diyen Akar, MKEK tarafından “Sahra” ismi verilen mekanik solunum makinesinin prototipinin üretildiğini andırdırdı. Akar, “Sertifikasyon süreci de muhakkak bir evreye geldi. Çok kısa zaman sonra haftada 500 aygıt üreterek hem ülkemizin, Silahlı Güçlerimizin hem de arkadaş ve bağlaşık ülkelerin de gereksinimlerini karşılayacak gidişata geleceğiz” dedi.
Yeni kurulan hat sayesinde yapım kapasitesinin üç kat artırılması tasarlanıyor. 7.62 mm 39 Kalaşnikov fişek, 7.62mmx51 NATO fişek, 7.62 ve 5,56 mm Büzmeli Manevra fişekleri üretecek yeni hat sayesinde iç ve dış arz daha rahat karşılanacak, daha nitelikli yapım asıllaştırılacak. Fişekteki yurtdışı bağımlılığını da ortadan kaldıracak proje sayesinde MKEK’in rekabet gücünün de çoğalması amaçlanıyor.
Mevzubahisi proje ile yalnızca üreten değil, yapım teknolojisi transfer edebilen bir yapıya kavuşan MKEK, bu yatırımla hem mahsul hem de fişek yapım tezgahlarına müteveccih yurt dışı bağımlılığın da ortadan kalkmasını sağladı.
Proje kapsamında tedarik edilen tezgahların tamamı yüzde 100 yerli olmasıyla dikkat sürüklerken, fişek yapım tezgahlarının dünyadaki muadillerinden daha nitelikli ve yararlı olduğu belirtildi.