Rüyada Cami Görmek
Rüyada camiye girmek, din islerini yapmaya, helal ile haram arasını ayıran hâkime, insanın ticaret maksadıyla pazara çıkmasına işarettir.
Şehir Halkı camii, anne, baba, hoca ve öğretmen gibi kendisine itaat gerekli olan herkese işarettir. Mazlum olarak camiye girmek, adalete, Kur’an’a, denize, temizleme yeri olan banyoya, huşu yeri olan kabre, yıkanmaya, güzel kokuya, susmaya ve kıbleye yönelmeye işarettir.
Kent camiisi, kale olarak ta yorumlanır. Camiinin tavanı, devlet başkanının yakınları ve onunla ilişkili olan kimselerdir. Camiinin direkleri, devlet büyükleri ve yöneticilerdir.
Camiinin lambaları, icap ettiği vakit verdiği malıdır. Camiinin sergileri, devletin adaletine ve kendisine itaat eden âlimleri manasına kazanç. Camiinin kapıları devlet başkanının korumalarıdır. Minaresi ise devlet başkanının vekili ya da habercisidir. Lamba ve mumlar, cağın İslam hukuku bilginleridir.
Camiinin tavanı, hüküm vermede müracaat edilen kitaplardır. Minaresi, hâkimin, ahali üstüne faziletini kullanmak için insanların toplamaya kalkışmasıdır. Ara Sıra de minare, müzesine, Kur’an-i kerim okuyana, minberi de hatibine, kapısı kapıcısına, idarecisi de lambalarına işarettir.
Camiinin yanması rüya sahibinin kaybolmasına, mülkünün değişmesi anlamına gelir. Camiinin civarda olan şadırvan, subaylar ve askerler için kışlalar gibidir.
Büyük Kasaba camii, oranın halkına işarettir. Camiinin mihrabı, imamına minberi devlet başkanı yoksa hatibine işarettir. Camiinin sergileri, şehrin hayır sahiplerine ve namaz kılmak için camide toplananlara işarettir.
Camiinin müezzini, şehrin sözü dinlenip kabul edilen yöneticilerine, itaat edilen, halkı hidayete ağırlama eden ve duasına inanılır âlimlerine işarettir.
Camiinin kapıları şehrin isçileri, bekçileri, polisleri ve emniyet mensuplarıdır. bu zikrolunan şeylere iyilik ve kötülükten kavuşan şeyin tabiri onun sinyâl ettiğine aittir.