‘Koronavirüsün bazı örneklerini imha ettik’
Dünya çapında 300 binden fazla insanın vefatına neden olan virüsün orijiniyle alakalı yargılamalar ve korunmalara her geçen gün yenileri ilave ediliyor. Çin’in virüsün ilk misallerini yıkım etmesi ve pandemiyi ele alma biçimi Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki bazı ülkeler tarafına tenkit etiliyor ve beynelmilel soruşturma isteniyor. Pekin ve Washington arasında, jeopolitik münakaşa sebebi olmayı sürdüren koronavirüs ile alakalı Çin’den yapılan son söyleme kavgalara yeni bir ebat kazandıracak görünüyor.
Çin, salgının ilk safhalarında yeni koronavirüsün bazı misallerini yıkım ettiğini kabul etti. Ancak bunu Amerika Birleşik Devletlerinin iddia ettiği gibi örtbas için değil biyogüvenlik nedeniyle yaptığını önü sürdü.
Çin Milli Sağlık Komitesinin Bilim ve Eğitim Kısmı Yetkilisi Liu Dengfeng, Pekin’de tertip ettiği basın buluşmasında Çin hükûmetinin, 3 Ocak’ta, bu cins virüslerin üstesinden gelebilecek kalitede olmayan bazı kuruluşlarda yeni koronavirüs misallerinin yıkım edilmesi doğrultusunda bir emir verdiğini söyledi.
Pekin’in yaklaşımını korunan Liu “Laboratuvarlardaki biyolojik güvenlik tehlikesini önlemek ve belirlenemeyen patojenlerin neden olduğu ikincil facialara neden olmamak için bu yapılmalıydı” diye konuştu. Bazı sağlık kurumularda alınan virüs misallerinin yetkisiz ve noksan yerlerde olmasının biyolojik bir tehlike olduğunu belirten Liu, Çin ulus sıhhati kanunlarına göre bu cins numuneleri işlemek için lüzumlulukları karşılamayan müesseselerin ya onları gözetmek için kaliteli bir ambara transfer etmesi ya da yok etmesini buyurduğunu anımsattı.
MİSALLERİ YOK EDİN
Şubat ayında yayınlanan Vuhan Şehir Sağlık Kurulu yayınladığı deklarasyonda; virüs misalleriyle ilgilenen müessese ve bireylere onay almadan ellerindeki misalleri rastgele bir müessese veya laboratuvara vermemeleri buyruldu. Salgının erken safhasında numune alan yetkisiz laboratuvarlar, onları yok etmek veya hastalık hakimiyeti ve depolamanın önlenmesi için bir belediye merkezine yollamak zorunda kaldı.
Çinli Caixin mecmuası şubat ayında bazı sağlık kurumuların sır virüsünü salgının başlangıcında belirlemek için özel gen dizileme işletmelerine misal yolladığını bildirdi. Bu neticelerden kimileri 27 Aralık gibi erken bir tarihte geldi ve SALLA ile aynı koronavirüs ailesinden olduğu tespit edildi. Ancak bu raporu hazırlayan firmaya elindeki tüm virüs misallerini yok etmesi söylendi.
Bu belirtilerin ardından Milli Sağlık Kurulu 31 Aralık’ta virüsü araştırmaya başladı ve aynı gün Dünya Sağlık Teşkilatına salgın hakkında bilgi verdi. 3 Ocak’ta virüsün solunum yolu hastalığına neden olan öğrenilen bir patojen olduğu ve 9 Ocak’ta hastalığın yeni bir koronavirüsten kaynaklandığını söyledi. Daha sonra Salla-CoV-2 ve Covid-19’a neden olduğu hastalık olarak adlandırıldı.
BİLGİLERİ PAYLAŞABİLİRİZ
Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA tarafından yayınlanan son raporda “Pekin’in ocak ayında hastalığı mübalağa etmemek için DSÖ’ye karşı baskı uyguladığına inanıyoruz” tespitlerinin ardından Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki karşılıklı yargılamalar sürat kazandı.
Çin’i salgının başlangıcında hastalığı örtbas etmek ve yanlış adım atmak, hatta aşı geliştirmek için kullanılabilecek ilk misalleri gizlemek hatta bunu yaparken de Dünya Sağlık Teşkilatını kullanmakla yargılayan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya da yanıt veren Liu, Çin’in geçmişte viral grip suşlarını paylaştığını ve Covid-19 aşılarının, teşhis taşıtlarının ve terapötik ilaçların gelişimini, imalini ve adaletli dağıtımını teşvik etmek beynelmilel iş birliği ve bilimsel araştırmaları daha da kuvvetlendirmek için Salla-CoV-2 misallerini, Dünya Sağlık Teşkilatı himayesinde kumpaslı bir biçimde paylaşmaya sarih olduğunu söyledi.
Sağlık komitesinin beynelmilel iş birliği departmanından üst seviye bir yetkili olan Li Mingzhu, Dünya Sağlık Teşkilatının DSÖ ocak ve şubat aylarında Vuhan’a yapılan iki ziyaret sırasında laboratuvarı ziyaret etmek için rastgele bir arzda bulunmadığını söyledi. Li “DSÖ hiçbir zaman muhakkak bir laboratuvarı ziyaret etme arzında bulunmadı, bu sebeple DSÖ’nün Vuhan Viroloji Enstitüsünü ziyaret etme isteğinin yalanlandığı ifadesi doğru değil” dedi.
Türkiye Gazetesi