Doktor annelerden vefat eden sağlık çalışanı çocuklarına burs
Türkiye’nin değişik kentlerden bayan tıp doktorları, bayan diş doktorları ve hekim annelerin sosyal medya üzeriden oluşturduğu Bayan Hekimler Eğitime Dayanak Vakfı KAHEV, bir hayli talebeye burs verirken, hocaların arzları üzerine kütüphaneler de oluşturuyor. Vakıf, koronavirüs pandemisinde yaşamını kaybeden sıhhat çalışanı çocuklarını unutmadı ve 20 Nisan’dan bu yana 17 çocuğu bursiyer yaptı. Vakfın kurucularından Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Canan Topçu, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verirken, en büyük özelliklerinin bayan doktorlardan heyeti olduğunu ve sosyal medya üzerinden kurulan ilk vakıf olduğunu vurguladı. Ayrıca Dr. Topçu, koronavirüs sebebiyle ölüm eden sıhhat çalışanlarının çocuklarına burs fonu projesinin isminin ”İtimadınız İtimadımızdır” olduğunu söyledi.
”Vakfımız,dünyada sosyal medyadan doğan ilk vakıf”
Vakfın kuruluşu hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Canan Topçu, ”Vakfımız,dünyada sosyal medyadan doğan ilk vakıf. Bayan tıp doktorları, bayan diş doktorları ve hekim anneler olarak sosyal medyada tanıştık. Orada gereksinimi olan talebeleri burs verelim ve yardım edelim diye yola çıktık. 2017 senesinde başladık daha sonra çığ gibi gelişti. Daha sonra Bayan Hekimler Eğitime Dayanak Vakfı olduk. Sosyal medyada kurulduğumuz için kurucular olarak birbirimizi tanımıyorduk. Hepimiz ayrı kentlerdeydik. Ben İstanbul’da, Mersin’de Uzm. Dr. Emine Çiğdem Çatal Özen, Eskişehir’de Dr. Tülin Pınar Eser, Batman’da Uzm. Dr. Demet Orhan Başer, İstanbul’dan Op. Dr. Burcu Akdağ Özkök’le birlikte mütevelli kurulu oluşturduk. Arkamızda binlerce tıp doktoru ve diş doktoru takviyesiyle vakfı kurduk” dedi.
”Şu anda 17 tane ölüm eden sıhhat çalışanı çocuğu olan bursiyerimiz var”
Vakıf olarak verdikleri burslara değinen Dr. Topçu, ”Bayan doktorlar olarak Türkiye’nin dört bir yanında olduğumuz için çok tez organize olduk. 20 Nisan’da, ölüm eden sıhhat çalışanlarının çocuklarına burs fonu oluşturduk. Ölüm eden sıhhatçilerinin aileleriyle irtibata geçerek burslarımızı başlattık. 3 gün evvel 14 tane bursiyerimiz vardı. Dün itibariyle ne yazık ki 17’ye çıktı. Pandemi sebebiyle böyle bir projemiz oldu. Toplamda 950 tane bursiyerimiz var. 712 tane faal olarak devam eden talebelerimiz var. Bir Hayli mektebe de kütüphaneler yapıyoruz. Vakfımızın emeli mektep evveli, ilköğretim, lise ve üniversite talebelerine burs vermek. Onların kültürel ve sosyal faaliyetlerini desteklemek. Referans usulü ile çalışıyoruz. Talebelerimiz bize erişiyor ve abonelerimizden bir tanesi o örenciye sahip çıkıyor. Talebenin her türlü meseleyi ile ilgileniyoruz. Hekim olduğumuz için sıhhat problemlerinde dahi bize danışabiliyorlar” biçiminde konuştu.
”Yaptığımız kütüphanelere, sıhhatte şiddete uğrayan meslektaşlarımızın adlarını veriyoruz”
Vakıf olarak oluşturdukları kütüphanelere değinen Dr. Topçu, ”Kütüphanemiz için hocalar, kahev.org’dan bize erişiyorlar. Bize mail atıp gereksinimlerini söylüyorlar. Biz de geri dönüş yapıyoruz. Yaptığımız kütüphanelere, sıhhatte şiddete uğrayan meslektaşlarımızın adlarını veriyoruz. Bunu da ”Şiddete Karşı Eğitim” sloganı ile tanıtmak istiyoruz. Herşeyin çözümü eğitimde” diye konuştu.
”En çok dikkat edilmesi gereken kısımlardan birindeyim”
Sıhhat çalışanı olarak koranvirüs pandemisinde misyon yaptığını aktaran Dr. Topçu, ”Kısmı sebebiyle anestezi ve reanimasyon uzmanıyım. Hem ameliyathanede hem de yoğun bakımda çalışıyorum. En çok dikkat edilmesi gereken kısımlardan birindeyim. Kendimizi gözetmemiz ve tembelliğe kapılmamız gerekiyor. Yapılması gereken herşeyi dikkatlice yapmamız gerek. Şahsi gözetici donanımlarını her zaman erinmeden giymek gerek. O surattan bu pandemi süreci bizim için yorucu oluyor. İlk başlarda maske suratından çenemde ve burnumda yaralar oluştu” söylemesinde bulundu.
Dr. Topçu, laflarını şöyle bitirdi: ”Vakıf olarak 2018’den beri çok çalışıyoruz. Bu süreçte bir hayli talebeye dokunduk. Bir Hayli duygusal anlar yaşadık. Biz bu anlamda tanınmak ve desteklenmek istiyoruz. İnternet sitemizden transparan biçimde araştırılabiliyoruz. Ayrıca yurttaşlar sosyal medya hesaplarından bize dayanak olup takip edebilir. Yaptığımız her faaliyeti detaylı biçimde faaliyet raporu olarak yayınlıyoruz”.
Adem Gürer – Uğur Çetin