Covid pasaportu
Avrupa Birliği AB yarıyıl başkanlığını yürüten Hırvatistan, AB turizm bakanlarıyla salgının turizm sektörü üzerindeki tesirleri mevzusunda bir video konferans tertip etti. Hırvatistan Turizm Bakanı Gari Cappelli, Avrupa Birliği’nin ortak bir seyahat protokolü ve bir çeşit “COVID-19 pasaportu” üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
Video konferansla tertip edilen buluşmada, Covid-19 krizinin turizm üzerindeki devirici mali tesirini eksiltme yollarını araması için arzlar sıralandı. İtalya, Yunanistan, İspanya, Portekiz, Fransa, Malta, Kıbrıs, Bulgaristan ve Romanya, Avrupa Komitesine turizmin sektörünü çok acil bir biçimde AB Kurtarma Tasarısına dâhil etmesini istedi.
MAYIS SONUNA KADAR
Turizm, AB abonesi ülkelerin kazançlarının yüzde 10’una, millî kazancın ise yüzde 12’sine denk geliyor. Başka Bir Deyişle ekonomik krizden çıkmak için en acil temkin alınması gereken sektörlerden biri. Ancak, AB abonesi ülkeler “homojen” seyahat kaidelerine gereksinim dinleneceğini belirterek, karantina ve seyahat yasaklarının kumpassız bir biçimde rahatlatılmasının turizm sektörünü daha da bozacağına dair evham içinde. AB Yarıyıl Başkanı Hırvatistan ‘Covid-19 pasaportu’ uygulamasına geçilmesini gündeme getirdi.
Hırvatistan Turizm Bakanı Gari Cappelli ‘Covid-19 pasaportu’ da olmak üzere seyahat mevzusunda ortak bir protokol istedi. Cappelli “Bu pasaport, seyahat etmek isteyen her AB yurttaşının virüsü tespit etmek için emin bir teste sahip olmasını sağlayacaktır” dedi.
Yunanistan Turizm Bakanı Charis Theocharis ise testin turistin ülkesinde yapılması gerektiğini belirterek “Misalin, bir Alman yurttaşı Yunanistan’ı ziyaret etmek istiyorsa, bu test Yunanistan’a gelmeden evvel Almanya’da yapılacaktır” dedi.
Almanya ve Avusturya’nın da sıcak baktığı söylenen ‘Covid-19 pasaportu’ uygulaması da dâhil bir ekip acil kararların mayıs ayının sonlarına doğru netleşeceğini belirten Hırvat Bakan Cappelli “Turizm antreleri açmak için fertsel ülkelerle ikili seviyede uyuşmalar yapılabilir. Çok rakamda ülkenin sunduğumuz öneriyle ilgilendiğini ümit ediyoruz” dedi.
DÜNYA SAĞLIK TEŞKİLATI KARŞI ÇIKIYOR
Dünya Sağlık Teşkilatı DSÖ bağışıklıkla alakalı çok kritik bir ihtarda bulundu. Bazı ülkelerde daha evvel gündeme gelen iyileşen hastalara ‘bağışıklık pasaportu verilsin’ arzına karşı çıktı. DSÖ “İyileşenlerin yine hastalık geçirmeyeceğine henüz bir kanıt yok” dedi. Şili geçtiğimiz hafta, bağışıklık pasaportu uygulamasını yaşama geçirdi. Ülkede iyileşenlerin antikorlar ile bağışıklık kazandığı ve bir daha tehlike teşkil etmediği istikametindeki düşünce DSÖ’yü korkuttu. Şili’nin uygulaması bir hayli ülkenin de gündeminde. DSÖ ise vaziyetten kaygılı.
İNGİLİZ AKTİVİSTLER KOSOVA’DA MAHSUR KALDI
“Avrupa’nın en genç ülkesi” Kosova, korona günlerinde iki İngiliz’i zorunlu olarak ağırlıyor. Kampanyalarını tanıtmak için beynelmilel bir bisiklet ve koşu turuna çıkan abuhava aktivistleri Rosie Watson ve Mike Elm, koronavirüs pandemisi nedeniyle ülkede sıkışıp kaldı. Kosova’nın tam kara ve hava hudut geçişlerini kapatması neticeyi ülkeden çıkış yapamayan Rosie ve Mike, takribî 1,5 aydır ülkede Prizren’in her köşesini gezdi.
Türkiye Gazetesi