Cinsel isteksizlik vajinismus belirtisi olabilir mi?
Cinsel uyarılma evresinden sonradan orgazmın gecikmesi, fazla zor olması veya hiç olmaması (anorgazmi) durumu olarak adlandırılıyor. Kadınlar, orgazmı tetikleyen uyarının türü ya da yoğunluğu açısından büyük bir değişkenlik gösterirler. Orgazm bozuklukları, belirgin bir sıkıntıya veya kişiler arası ilişkilerde zorluklara neden olur. Hiddet, stres ve rahatlayamamanın verdiği sıkıntılar kadınların omzuna binen siklet gibidir.
Araştırmalara göre pek fazla bayan eşine yıllardan beri “orgazm taklidi” yapıyor. Ülkemizdeki kadınların üçte ikisi ilişki esnasında partnerleri ile cinsel ilişki sırasında hiç orgazm olamamış. Orgazm zorluğu batı ülkelerinde de çok sık rastlanan bir cinsel yakınma.
Orgazm olamama türleri
Orgazmik işlev bozukluğu sonra da ortaya çıkabilir (ikincil anorgazmi),ezelden beri de gelebilir (ilk anorgazmi). Tüm partnerlerle olabilir (genel anorgazmi) veya şu andaki partnere alt (durumsal anorgazmi) gelişebilir. Klitoral ve vajinal anorgazmi biçiminde olabilir.
Klitoral ve vajinal anorgazmi nedir?
Klitoral anorgazmi, hiçbir şekilde orgazm olamama sorununa bahşedilen ad. Mastürbasyon ile klitoris uyarısı ile dahi orgazmın gerçekleşmemesi durumu. Vajinal anorgazmi ise dıştan klitoris uyarısı ile orgazm yaşanırken, partner ile cinsel ilişkide orgazmın gerçekleşememesi hali. Diğer ismi ‘coital anorgazmi’dir.
Vajinismus hastalarında orgazm durumu
Vajinismus; endişe sonucunda cinsel ilişkiye girememe, kasılma ve buna yan tam bir birleşmenin gerçekleşememesi ile karakterize bir cinsel sorun. Vajinismus hastalarının o kadar çoğu ilişki tam bir ilişkiyi yaşamasa da ön sevişme ve sürtme yolu ile ‘klitoral orgazm’ yaşayabilmektedirler.
Vajinismus hastalarının pek çoğunda cinsel gönülsüzlük, orgazm olamama gibi problemler yoktur, ama zamanla bu nesil cinsel sorunlar da ortaya çıkabilir.
Anorgazmi (orgazm problemleri) tedavisi
Anorgazmi (orgazm olamama sorunu) kadınlarda özgüven azalmasına, depresyona, hiddet patlamalarına, kronik mutsuzluğa, kişinin kendisini değersiz ve yetkisiz görmesine neden olabilir. Evlilik sorunu haline gelebilir.
Cinsellikle ilgili böylece çok yanlış ve beceriksiz bilgilendirilme cinsel tatmini azaltabilmektedir. Kadınlarda cinsel işlev geliştirilebilir ya da sıfırdan öğretilebilir. Son yıllarda cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde genel olarak, soruna odaklı, kısa davranışçı cinsel terapiler daha fazla uygulanmaktadır.
Kadınlara cinsel terapi ile orgazm olma öğretilebilir, geliştirilebilir. Orgazm olma işlevini kazandırmak için uygulanan cinsel terapilerde;
Hastanın cinsellik ile ilgili bilgilerinin artırılması,Beceriksiz ve hatalı cinsel bilgilerin düzeltilmesi,Kendi vücudunu ve şımartma bölgelerini tanıması,Cinselliğe bakışının olumlu yönde farklılaştırılması,Cinsel uyarılmayı arttırıcı terapiler (fantezi kurguma ve konulu erotik içerikli filmleri izlemesi gibi) gibi yöntemler uygulanabilir.
Bununla birlikte intrapsişik çatışmaların derecesine tarafından dinamik, çözümsel psikoterapiler de hala geçerlidir. Oysa hap ve hormon tedavilerinin etkinliği geçicidir.
Orgazm olamama problemi çare edilebilir
Orgazm olamama tedavi edilebilir bir problem. Tedavilerde modern cinsel terapi metotları ve bazı genital bölge uygulamaları yer alıyor.
Orgazm olamama sorunu yaşayanlar için en sık olarak uygulanan tedavi yöntemleri aralarında davranışçı / bilişsel cinsel terapiler bulunmuyor. Ara Sıra eklenen hipnoterapi (hipnoz tedavileri) ile çare süreci hızlanabiliyor. Cinsel travma öyküsü olanlarda EMDR terapisi de etkin.
Genital bölge için lazer, radyofrekans ve PRP (Platelet Reach Plasma) uygulamaları hem cinsel ilişkide hazzı artırma hem de orgazm fonksiyonunu kolaylaştırma amaçlarıyla tedavilerde yer almaya başlamıştır.
Kadınlar için cinsel sağlığın uygun olması keza kendileri ayrıca de partnerlerinin mutluluğu açısından çok kayda değer. Mutlu ve tutku batmış bir cinsel birliktelik evliliklerin ve ilişkilerin temelini oluşturur. bu nedenle dikkatsizlik edilmemesi ve mutlaka çare edilmesi gereken çok kayda değer bir cinsel sorundur.