Chomar Antivirüs, Covid-19 mücadelesinde siber desteğini 220 milyon TL’ye çıkardı
Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde Türkiye’nin siber alandaki güvenliğini sağlamak ve takribî 2 milyar dolar operasyon hacmine sahip siber güvenlik pazarındaki yabancı marka tekelini kırmak emeliyle yüzde 100 yerli teknoloji ile geliştirilen Chomar Antivirüs, bu güçlü korona virüs Covid-19 yarıyılında dev bir kampanya başlattı. Korona sürecinde konuttan çalışma yarıyılının yaygınlaşmasıyla herkesin bilgisayara ve internete yönelmesi üzerine harekete geçen işletme, sıhhat çalışanları ve güvenlik eforlarına 1,5 sene süresince kendi geliştirdiği yerli siber güvenlik mahsullerini fiyatsız sağlayacak bir kampanya başlatmıştı. İHA haberi üzerine Ulusal Eğitim camiasından da yoğun arz alan işletme, hocaları ve mektepleri de dahil ederek kampanyasını genişletti.
“İHA’da çıkan haber üzerine ulusal eğitim camiasından yoğun arz aldık”
İşletme CEO’su Bilgehan Üstündağ, kampanyanın ayrıntılarını İHA’ya anlattı. Firmanın, Cumhurbaşkanlığı Korunma Sanayi Başkanlığı Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi abonesi olduğunu belirten Üstündağ, bu kümelenme içinde yerli üreticilerin, korona virüs sürecinde mahsullerini fiyatsız olarak kullandırmasıyla alakalı bir kampanya başlatıldığını söyledi. Üstündağ, “Biz de işletme olarak Ocak 2022’ye kadar geliştirmiş olduğumuz yerli siber güvenlik mahsullerini tüm sıhhat çalışanlarımız ve tüm güvenlik eforlarımıza fiyatsız kullandıracağımızı vaat ettik. Özellikle son iki günde İhlas Haber Ajansında çıkan haberimiz sonrasında Ulusal Eğitim camiası, kampanyaya kendilerinin de dahil edilmesi noktasında yoğun e-mail, telefon trafiğimiz oluştu. Bugün aldığımız kararla hem mayıs sonu olarak tanımladığımız kampanyaya müracaat vaktini haziran ayı sonuna kadar uzatıyoruz hem de tüm mekteplerimiz ve hocalarımızın kullanabilecekleri biçimde genişletiyoruz” dedi.
“2 milyon 200 bin şahsiyet kullanıcı kitlesine 220 milyon TL’lik siber takviye sağlayacağız”
Türkiye’nin, Covid-19 ile gayret ettiği bu günlerde sıhhatin yanı gizeme dijital dünyada da yurttaşları gözetebilmek için lüzumları olan siber güvenlik yazılımlarını fiyatsız sunmak istediklerini vurgulayan Üstündağ, “Kampanyamızın birinci fazında takribî 1 milyon kullanıcı bu fiyatsız lisans kullanımından faydalanacaktı; o da 100 milyon TL’lik bir lisans değeri oluşturuyor. Ulusal Eğitim personelimizi de göz önünde bulundurduğumuzda toplam 2 milyon 200 bin şahsiyet bir kullanıcı kitlesinden bahsediyoruz. Bu da 220 milyon TL meblağında bir lisans kıymetine tekabül ediyor” diye konuştu.
Bu süreçte siber güvenlik mahsullerini kullanma lüzumu olduğuna işaret eden Üstündağ, bu süreçte yerli mahsul kullanımının ehemmiyetine dikkat çekti. Üstündağ, “Şu anda döviz çoğalışı noktasında da kasvetlerimiz mevcut. Buna da takviye olabilmek açısından yerli mahsul kullanılırsa döviz otomatik olarak ülkemizde kalacak” ifadelerini kullandı.
Kampanyaya müracaatta rastgele bir ön şart aramadıklarının altını çizen Üstündağ, firmanın web sayfasında lüzumlu manipülasyonların yapıldığını, mail atıldıktan sonra fiyatsız lisansla alakalı sürecin başlayacağını bildirdi.
“Hackerler boş durmuyor”
Covid-19 sürecinde tüm dünyada konuttan çalışmanın yaygınlaşmasıyla beraber siber hücumların ve antivirüs kullanımının ehemmiyetinin de çoğaldığına dikkat sürükleyen Üstündağ, “Salgınla beraber bilgisayar karşısında geçirdiğimiz zamanlar fantastik arkasıydı. Fiziki yapılan buluşmalar elektronik civara taşındı. Bununla alakalı siber güvenlik kümelenmesi içerisinde yerli video konferans yazılımı geliştiren işletmelerimiz süratle ortaya çıktı. Bunda da yabancı menşeli yazılım kullanılmasının önüne geçilmek üzere. Yabancı menşeli mahsullerde güvenlik zafiyetleri mevcut ama video konferans bittikten sonra şahıs bilgisayarını kullanmaya devam ediyor. Burada da belirli bir antivirüs yazılımı kullanması lüzumlu, zira e-mail trafiği devam ediyor, internet üzerinden gezinti yapmaya devam ediyor; ödev yapacaksa talebemiz ödevini yapmaya devam edip internetten araştırma yapıyor. Tabi hackerler de boş durmuyor. Bu fırsattan faydalanabilmek için onlar da bilgisayar karşısında bize olabildiğince hasar vermeye çalışıyor. Özellikle yerli antivirüs kullanmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
Bilgisayar başında geçirilen vakte paralel olarak güvenlik zafiyetlerinde de ciddi bir çoğalış olduğunu belirten Üstündağ, “Artan e-ticaret hacmi, kredi kartı bilgilerinin online olarak girilmesi, hackerler için bu gidişatı cazip hale getirdi. İnternet üzerinden alışverişte takribî yüzde 87’lik bir çoğalış mevzubahisi. Bunun paralel hamlelerde de ciddi bir oran çoğalışı var. Zati bilgisayar üzerinde kalma vaktimiz çoğaldığı için bu hücumlara maruz kalma müddetimiz de uzamış oldu. Belirli bir antivirüs mahsul kullanmamız lüzumlu. Bunda da yerli mahsul seçim etmemizde fayda var” ihtarında bulundu.
Kıymet Gökçe-Koray Ünlü