Bu tatlı sadece 30 gün yapılıyor
Manisa’da ananesel lezzetler içinde ehemmiyetli bir yer yakalayan ve yalnızca Ramazan ayında yapılan Gördes’e has Gelin Kız Tatlısı, bu Ramazan ayında da nişanlı kızlar için yapılmaya devam ediyor.
Gördes esnafından helvacı Ahmet Uğur ve eşi Altınay Uğur tarafından yaşatılmaya devam eden ananede ‘Gelin kız’ tatlısı yalnızca Ramazan ayında yapılıyor.
Tatlının üretiminde un, şeker, yağ, su, maya ve nişasta kullanıldığını, yağda kızartılıp şurup içerisinde bir müddet bekletildikten sonra servise hazır hale getirildiğini ifade eden Altınay Uğur, eşiyle beraber 49 seneden beri her Ramazan ayında bu ananeyi yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.
1800’lü senelerde Hasan Basri Hazretleri tarafından keşfedilen tatlının yalnızca Ramazan ayında oğulları nişanlı olan aileler tarafından hazırlanıp kız tarafına ikram edildiğini anlatan Uğur, “1800’lü senelerde Hasan Basri Hazretleri tarafından keşfedilen tatlımız bugünlere kadar, 2020 senesine kadar devam etmekte. Bu tatlıyı 49 yıldır yapıyorum. Her Ramazan’da 30 gün süresince Gördes milletine ikram etmekteyiz. Kayınvalidemi bildim. Onun ilk geliniyim ve ondan el aldım. Bugüne kadar da devam ediyorum.” dedi.
Oğlu nişanlı olan ailelere gelinleri için yaptırıyor
‘Gelin kız’ tatlısının hikayesinden de bahseden Uğur, “Ramazan 30 gün. Ramazan’ın ilk haftası oğulları nişanlı olan aileler bizlere tepsisini getirir, biz de onlara gelin kız usulü ünlü, cafcaflı harika bir tepsi sarar veririz. Onlar benden tatlılarını alırlar, yanında akşam iftarda yenmek için tahinli pidelerini, peynirli pidelerini, kıymalı pidelerini alıp sepetlere koyarlar. Tatlılar tepsilerle alınır. Erkek tarafı ve gelin tarafının birinci dereceden akrabaları olan şahıslarla büyük, şaşaalı bir iftar hazırlanır hep beraber. Dualar eşliğinde iftarlar açılır, yemekler yenilir, arttan pideler tatlılar yenir. Sonra beyler yatsı namazına giderler. Yatsı namazından çıktıktan sonra tekerrür gelin kızın evine kazançlar. Teravih müddetinden sahur müddetine kadar bu böyle olur. İftarda bulunan herkes sahurda da bulunur ve sahurdan sonra konutlarına dönerler. Bu gelin kıza tatlı götürme törenidir.” diye konuştu.
Yanında çalışan personellerini kendi kızları gibi gördüğünü ve ananeyi aktarmaları için onları yetiştirdiğini kaydolan Uğur, istedikleri takdirde misyonu personellerine devretmeye hazır olduğunu söyledi.
Recep Şener