Dünya

Almanya korona önlemlerinden normalleşmeye geçiş yaptı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün eyalet başbakanları ile korona virüs kısıtlamalarının kademeli olarak rahatlatılması mevzusunda hakikatleştirdiği buluşmanın ardından klasikleşme ile alakalı kararları söyledi. Ülkede sosyal mesafe kaideyi 5 Haziran’a kadar uygulanacak. Alışveriş yerleri ve toplu taşıma taşıtlarında maske takılmaya devam edilecek. Sosyal mesafe, hijyen koşullarına uyulması ve maske takılmasının gerekli olduğu ülkede tam dükkanların açılması ve futbol maçlarının seyircisiz de olsa yine oynanmaya başlamasına kararı verildi. Başbakan Angela Merkel, salgınla uzun bir müddet daha yaşamaya ve gayrete devam edeceklerini söyledi. Merkel, olay rakamının çoğaldığı bölgelerde veya müesseselerde olay rakamları tekerrür sıradan seviyelere düşünceye kadar temkinler ve yaptırımların uygulanmaya devam edeceğini söyledi.

Bayağılaşmada neler var

Daha evvel klasikleşme sürecinde Almanya genelinde açılmasına izin verilen 800 metrekareden büyük firmaların açılmasına müteveccih koşul kaldırıldı. Alınan yeni kararlar ile beraber lokanta, kafe ve oteller 9 Mayıs’tan itibaren açılacak. Yüzde 19 olan katma bedel ödentisi Katma Değer Vergisi yüzde 7’ye indirildi. Sağlık Kurumularda ve huzurevlerinde hasta ziyaretine izin verilecek. Alman Futbol Ligi Bundesliga maçları Mayıs ayının ortasından itibaren seyircisiz olarak oynanmaya başlanacak. En fazla 2 şahıs ile toplanma kaideyi ise 5-6 bireye çıkarıldı. İki ailenin toplanmasına ihtimal sağlandı.

Eyaletler olay rakamına göre karar verecek

Hükümet ve eyalet idareleri tam dükkan ve mağazaların açılması mevzusunda uyuştu. Klasikleşme sürecine ait olay rakamına bağlı olarak mektepler, lokanta ve barlar, oteller, fuarlar, hoşluk salonları, sinema ve tiyatroların sosyal mesafe ve hijyen kaidelerine uyma koşuluyla açılmasına eyalet idarelerinin kademeli olarak kendileri karar verecek. Sosyal mesafe kısıtlamaları da eyalet idarelerinin inisiyatifine vazgeçildi. Mektepler, tatil evveli açılacak. Her eyalet zorunlu koşulları yerine getirdikten sonra açılış tarihi ve biçimi hakkında karar verecek.
Öte yandan Alman ulusunun yüzde 80’i olağanlaşmayı pozitif karşılıyor.

Sıradaki Haber :  ABD, DEAŞ’ın üst düzey yöneticisi için 3 milyon dolar ödül koydu

Mehmet Koca

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu