Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: ‘Aldığımız tedbirler sayesinde gıda arz güvenliğimizde sıkıntı yaşamadık’
Salgın sebebiyle besin güvenliğinde bir aksama olmaması için çok yoğun bir Ramazan ayı geçirdiklerini belirten Pakdemirli, bu yarıyılda üreticilerin elinin verimli topraklardan ayırmadan imalde kalmaları ve yurttaşların yiyeceğe ulaşımda kasvet yaşamaması için özveriyle çalışan personeline teşekkür etti.
Daha ortada virüs salgını yokken 2020’yi tarımda dijitalleşme seneyi bülten ettiklerini andırdıran Pakdemirli, dünyada yükselen globalleşme ve çoğalan teknoloji kullanımıyla beraber dijitalleşmenin artık gereklilik olduğunu söyledi. Çin’de ortaya çıkan virüsün daha Türkiye’ye erişmeden evvel Şubat ayında besin talep güvenliğinde bir kasvet olmaması için bakanlık olarak zorunlu ihtiyatları aldıklarını anlatan Pakdemirli, 15 Mart’ta virüsün Türkiye’de görülmesiyle beraber aldıkları ihtiyatları ise şöyle söyledi:
“Öncelikle hemen Bakanlığımız bünyesinde Bilim Heyeti oluşturduk. Kurduğumuz “Mahsul Masaları” ile 50’ye yakın mahsulün hasat, rekolte, gümrük aidatları, ithalatı, ihracatı ve yeterliliği gibi bir çok mevzuyu yakından takip etmeye başladık. Alo 174 Besin Hattı ve WhatsApp Besin İhbar Hattı aracılığıyla salgın ile alakalı Bakanlığımıza yöneltilen suallere ve meselelere anında dönüş yaptık. Atık sularda virüs testleri yapmaya başladık. Yeniden virüse radikal çözüm olabilmesi için Pendik ve Etlik Baytar Hakimiyet Enstitülerimizi, hemen aşı çalışmalarına dâhil ettik. Tarımsal yapımın içinde olan çiftçilerimizi caddeye çıkma yasağından muaf yakaladık. Tarımsal destekleme müracaat müddetlerini uzattık. Süt imalinin sürdürülebilirliği için; 2019 Aralık, 2020 Ocak, Şubat ve Mart ayı ham süt prim dayanağını, 15 Kuruş’a kadar artırdık. Çiftçilerimizin, Mayıs ve Haziran aylarında vadesi gelecek Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan Hazine yardımlı kredi geri ödemelerini de faizsiz olarak 6 ay erteliyoruz. Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından verilen ORKÖY kredilerinin taksitlerini, rastgele bir müracaat koşulu aranmaksızın 3 ay zaman ile erteledik. Hazineye ait tarım arazileri için Nisan, Mayıs ve Haziran kiralarını 6 ay zaman ile erteledik. Ayrıca yeniden Hazineye ait tarıma ergonomik arazileri; çiftçimize, üreticimize değersiz olarak tahsis edilmesini sağladık, sağlıyoruz. Hayvancılık alanında ehemmiyetli çalışmalar ve gayeler içerisindeyiz. Minik aile işletimlerine yardım olmak emeliyle; büyükbaş hayvan başı 65 Lira ve küçükbaş hayvan başına 6,5 Lira olmak üzere, toplamda 100 Milyon Liralık yem dayanağı vereceğiz. Ve en ehemmiyetlisi alınan temkinler kapsamında; çiftçilerimizi ve besin tedarik zincirindeki hissedarlarımızı pek çok kısıtlamadan muaf yakaladık” dedi.
70 senelik bir düş olan Ilısu Barajı
Ramazan ayının yararıyla hiç durmadan çalışarak, bir ayda pek çok projeyi yaşama geçirdiklerini ifade eden Pakdemirli, “Çiftçi Uzaktan Eğitim Sistemimizi faaliyete alarak; tam hissedarlarımızın yararlanabileceği, tarım-orman faaliyetlerini bilgiyle, tasarıyla, profesyonellikle yürütmelerine dayanakçı olabilecek büyük bir Tarım-Orman Yüksekokulunu hizmete sunduk. Yeniden oldukça ehemmiyetli ve tarihi bir adım kontratlı yapımın ilk basamağı olan Dijital Tarım Pazarı’nı devreye aldık. Böylece tüm akdikeni ve satıcıların bedel maliyetten buluşacağı bir Pazar oluşturmuş olduk. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde Saygın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; son 18 senede suya ve enerjiye yaptığımız dev yatırımlarımıza mega bir projeyi daha ilave etmiş olduk. 70 senelik bir düş olan ve AK Parti Hükümetleri yarıyılında 12 senede bitirdiğimiz Ilısu Barajımızın ilk türbinini 19 Mayıs’ta devreye aldık. Allahın İzniyle Ilısu Barajımız da enerjide dışa bağımlılığımızı ve cari sarihimizi eksiltecek, bölge huzurunu sağlayacak çok ehemmiyetli bir hücum olacak. Geçen hafta “Yiyeceğini Koru” Kampanyamızı kamuoyuna tanıtarak büyük bir farkındalık oluşturduk. Zira ülkemizde Besin Kayıp ve İsrafını bir nebze, başka bir deyişle yüzde 2 ortamında yiyeceği çöpe yollamaktan bırakırsak, bunun anlamı 10 milyar lira, başka bir deyişle 360 bin ailenin 1 senelik minimum uyum sayıyı demek. Bu oranı yüzde 5 yapmayı muvaffak olursak 25 milyar lira demek. Bu da yeniden 900 bin ailenin 1 senelik minimum uyum sayısına karşılık gelmektedir. Kısacası bu kaybın ekonomik ebadı da oldukça yüksek… Dolayısıyla biz de hasarın neresinden dönülürse kâr öğrenerek; tüm ulusumuza “Yiyeceğini koru sofrana sahip çık” diyoruz” laflarına yer verdi.
TİGEM Ceylanpınar’da 60 bin dönüm alanı sulamaya açtık
Ramazan ayının son programında TİGEM-Ceylanpınar’da 60 bin dekar alanı sulamaya açarak Türkiye tarımına kazandırdıklarını belirten Bakan Pakdemirli. Bu proje ile; tek tuşla binlerce dönüm arazi sulanabilecek; böylece sürdürülebilir tarım ve besin güvenliği için daha yüksek faydaya erişmek ve özellikle suyu tasarruflu kullanmak için çağdaş sulama usulleri kullanılmış olacaktır. Dolayısıyla bu arazilerde nadas sistemi kalkacak, ikinci mahsul ekilişleri sayesinde nebat spektrumu çoğalacak, bereket ve nitelikte çoğalış asıllaşacak. Tahıl faydayı 250 kilogram/dekardan, 500 kilogram/dekara çıkacak ve nitelik yükselecek. Her sene ilave 25 milyon TL kazanç sağlanacak. İkinci mahsul ekilişleri ile bu kazanç 70 milyon TL seviyelerine çıkacak. Böylece ülke ekonomisine 4 kat daha fazla katkı yapılacak. Ayrıca daha fazla istihdam sağlanacak, kanal sulaması sebebiyle enerji tüketimi eksilecek. Yapım maliyeti düşecek. Yer altı su kullanım oranı eksilecek” diye konuştu.
İrfan Çalışkan