İngiltere’de bakımevlerindeki ölümlerden hükümet sorumlu tutuldu
İngiltere’de takribî 15 bin şahsın yeni tip korona virüs Covid-19 sebebiyle yaşamını kaybettiği bakımevlerinin firmacıları, yaşanılan gidişattan hükümeti mesul yakaladı. İngiltere’deki bakımevleri şirketçilerini temsil eden Care England’ın CEO’su Prof. Dr. Martin Green, Meclis Sıhhat ve Sosyal Bakım Kurulunda yaptığı söylemede, bakanların taahhütlerine karşın test mevzusunda hala büyük meseleler olduğunu ifade etti. Green, korona virüste vefat tehlikeyi azami olan bireyler için en baştan ihtiyat alınması gerektiğini vurgulayarak, “Bu salgının ortaya çıktığı ilk andan itibaren bakım konutlarına odaklanmalıydık” dedi.
Green, gözetici teçhizat yetersizliği ve testlerde yaşanan meselelerden dolayı test yaptıranların dahi testlerin kaybolduğu bahanesi ile neticelerini bilemeden taburcu edildiğini belirtti. Green, hükümetin sağlık kurumulara odaklanmak için enfekte hastaları bakımevlerine yönlendirdiğini ifade ederken, bir hayli bakımevinin sağlık kurumulardan gelen hastaların rehabilitasyonu için yeterli teçhizata sahip olmadığını dile getirdi. Green, “Bakımevlerinin altta uyuyan sıhhat şartları olan insanlarla dolu olduğu göz önüne alındığında bence emin bir organizasyonu düşünmek yerine en fazla tehlike altında olan insanların nerede olduğuna odaklanmamız gerekiyordu” biçiminde konuştu.
Değişik ülkelerde enfekte hastalar için ayrı karantina kuruluşları kullanıldığını andırdıran Green, “Sağlık Kurumuları boşaltma ve bakımevlerini doldurma siyasetimiz vardı. Ancak değişik ülkelerde semptom gösterenler bakımevlerinden karantina kuruluşlarına alındılar” diyerek İngiltere hükümetini tenkit etti. Ayrıca bakımevlerindeki personelin korona virüs taşıyıp taşımadığını bilmek için 8 ila 10 gün beklediğini belirten Profesör Green, bakımevlerindeki gözetici teçhizatların hala noksan olduğunu vurguladı.
Sıhhat Bakanı Matt Hancock ise bakım sektörünün kriz sırasında eşi görülmemiş seviyede dayanak aldığını söylerken, bakanların bakımevlerini gözetmek için ellerinden gelen her şeyi yaptığını belirtti. Bakan Hancock, bakımevlerinin etrafına “gözetici bir ulusa” atıldığını ve bakımevlerinin takribî üçte ikisinin salgından etkilenmediğini ifade etti.
Mart ayı başlarında hükümetin Baş Tıbbi Danışmanı Profesör Chris Whitty, “sağlık kurumunun insanlar için riskli bir yer olabileceğini anımsamanın ehemmiyetli olduğunu” dile getirmişti. Profesör Whitty, hastaları bakımevlerine taburcu etkenin bir hayli vaziyette daha uygun ve daha tehlikesiz olduğunu söylemişti.
Aylin Karadeniz