İngiltere’de korona virüs tedavisi için geliştirilen ilacın denemelerine başlandı
İngiltere’de bilim adamları tarafından yeni tip korona virüs Covid-19 hastalarını rehabilitasyon etmek için geliştirilen ilaç, Southampton Üniversitesi Sağlık Kurumunda sınanıyor. İngiltere biyo-teknoloji işletmeyi Synairgen tarafından uygulanan “SNG-001” ilacının sınamalarının Haziran ayı sonunda bitirilmesi bekleniyor.
Southampton merkezli Synairgen firmasının CEO’su Richard Marsden, bedenin viral virüslere karşı ilk korunma hattının bir parçası olan “interferon beta” isimli proteinin ilaç rehabilitasyonunda kullanıldığını belirtti.
Marsden, korona virüsün bağışıklık sistemini zayıflattığı için bu protein imalinin baskılandığını ifade ederek, “İlacımız virüs varken doğrudan hava yollarına verilen özel bir interferon beta formülasyonudur. Umarım proteinin doğrudan bir dozu, bağışıklık sistemleri cılız olan hastalarda dahi eforlu bir anti-viral cevap verecektir” ifadelerini kullandı.
İnterferon beta verilmesiyle bedenin, özellikle bağışıklık sistemleri zayıflayanlarda virüsle savaşma marifetinin çoğaldırılması amaçlanıyor. SNG-001 ilacı ile en ciddi korona virüs olaylarında yoğun bakım ve solunum makinesine gereksinim dinlenmesini önleyeceği amaçlanıyor.
Synairgen yetkilileri, ilaç sınamalarının astım ve değişik kronik akciğer rahatsızlıkları olan hastaların bağışıklık sistemlerini pozitif güzergahta geliştirdiğini ifade ederken, ilacın Covid-19 hastaları üzerinde uygulamaya başlamadan evvel daha titiz bir muayenehane araştırmadan geçmesi gerektiğini dile getirdi.
75 şahısta sınandı
MS hastalığı rehabilitasyonunda da yaygın olarak kullanılan interferon betanın korona virüs hastaları için rehabilitasyon olmasına müteveccih çalışmalar sürerken ilaç sınamaları şu ana kadar 75 gönüllü üzerinde asıllaştırıldı. İlaç sınamalarına katılan gönüller, çalışma bitene kadar kendilerine hangi rehabilitasyonun uygulandığı öğrenmeyecek. İlaç sınamalarına başkanlık eden Southampton Üniversitesi Profesörü Tom Wilkinson, “İlacı alan hastaların sıhhatinde iyi bir büyüme göreceğiz” diye konuştu.
Synairgen yetkilileri, Haziran ayı sonuna kadar sonuçlandırılması beklenen korona virüs ilacı çalışmalarının umut taahhüt etse dahi virüslü hastalar üzerinde rutin olarak kullanılmadan evvel daha fazla sınama yapacaklarını belirtti.
Synairgen CEO’su Richard Marsden tedarikçilerle, muayenehane araştırma biter bitmez ilacı üretmeye başlamanın olası olup olmadığı mevzusunun görüşüldüğünü söylerken ilacın pozitif netice vermesi halinde seri imalinin sene sonunda olası olabileceğini öngörüyor.
Öte yandan Oxford Üniversitesinin korona virüs aşı çalışmaları devam ederken İngiltere Başbakanı Boris Johnson, mevzubahisi aşı çalışmalarının galibiyetli bir biçimde devam etmesi ve korona virüsün dağılmasının durdurulması mevzularının ele alınacağı beynelmilel bir konferansa konut sahipliği yapacak.
Aylin Karadeniz