Ramazan ayı geldi, güllaca rağbet arttı
11 ayın sultanı Ramazan ayında birincil sahura kalkıldı, birincil oruçlar tutuldu. Sofralarda birbirinden güzel yemeklerin yanına tatlılara da rağbet arttı. Ramazan’da en çok tüketilen tatlı olan güllaca ise vatandaşlardan alaka yoğun oldu. Korona virüs (Covid-19) sebebiyle bu sene evlerinde duran vatandaşlar için ise paket servislerle satmak işlemi gerçekleştiriliyor. Keza güllacı evlerinde yerine getirmek isteyenlerin uyarı etmesi gerekenler de öğrenildi. Güllacın püf noktalarını ustası Murat Güllü anlattı.
“En önemlisi sütün sıcaklığı”
Güllaç yapılırken sütün sıcaklığının kayda değer olduğunu söyleyen Murat Güllü, “Sütümüz kaynadıktan ve şekerle karıştıktan sonra tekrar soğurken sütün fazla sıcak ve ılık arasında bir yerde kalmış olması gerekli. Soğuk olursa güllaç yaprakları sütü çekmez eğer fazla sıcak olursa da lapa olur. Bizim ustalarımız bize yakar yakmaz arada derdi. Eline damlatarak test edebilirler ne sıcaklıkta olduğunu. 2 buçuk litre süte 650 gram şeker karıştırabilirler. Seçim edenler 1 yemek kaşığı gül suyu ekleyebilir. Şeker yemek yemek istemeyenler ise 120 gram şeker otu koyabilirler. Güllaç yapraklarını tek tek kırarak ve sütün içinde yumuşatarak dizerler. Ardından süslemeye geçecekler. Süslemeye geçmeden önce güllaç yaprakları fazla artı süt çeker. Siz yeterince süt koyduğunuzu düşünmüşsünüzdür lakin bir süre sonradan baktığınızda tüm sütü emmiştir. En son her yerde üzerine fazla süt eklemekte avantaj var “ diye konuştu.
Fıstıklı baklavaya da fazla pozitif istek olduğunu dile getiren Güllü, “Güllaç hafif bir tatlı lakin bunun yanında fıstıklı tatlılar da fazla tercih ediliyor. Fıstıklı baklava bizim en çok seçim edilen ürünlerimizden. Onun yanında bu sıralar midye baklava fazla tercih ediliyor. Paket servisimiz devam ediyor. Biz şu an müşterilerimize online satmak gerçekleştiriyoruz. Bunu yaparken paketlemelerde değişik önlemler alıyoruz. Güllacı tüketirken oda sıcaklığına gelene dek dışında bekletmeniz lüzumlu. 24 saat içerisinde güllaç tüketilmelidir“ dedi.
Alper Suat Tutaşı – Murat Horoz