Koronavirüs günlerinde gıda güvenliği
Dünyada çabucak yayılmaya devamlı koronavirüs (kovid-19) küresel anlamda bir korkutma oluşturmaya devam ediyor. Bilim adamları, yeni koronavirüse aleyhinde bir aşı ve tedavi şu belli başlı değin bulamamış olsalar da, incelemeler hız kesmeden sürüyor. Bütün viral enfeksiyonlarda olduğu gibi koronavirüse karşı alınan önlemlerin en başında tekrar bağışıklık sistemini enerjik kılmak geldiği belirtiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar ile dengelenmiş besin büyük önem taşırken, mutfaklardaki hijyen kurallarını eksiksiz uygulamak da yine virüse karşı koruyucu tedbirleri oluşturuyor. ISS Mükemmellik Merkezi’nden yapılan açıklamaya kadar, virüsten korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra mutfaklardaki hijyen uygulamalarına da tam uyulması gerektiğine uyarı çekildi.
Alışverişte en fazla dikkat
Tüketicilerin güvenilir noktalardan paketli, sağlıklı içeriğe sahip, taze görünümlü ve etiket bilgileri okunabilir ürünleri satın alması özellikle önerildiği kayıtlı açıklamada, “Bunun yanı sıra mutfaklarda kullanılan ekipmanların genel temizliği ve hijyeni de çok daha manâlı hale gelmiş durumda. Alışveriş poşetlerinin ve paketlerin yemek yemek hazırlığı yapılan tezgahlara ve masalara doğrudan konulmaması, bağlantı ettiğindeyse dezenfekte edilmesi önem taşıyor. Alınan ürünler uygun yapıya sahip ise yıkanabiliyor, değilse ambalajları silindikten sonradan buzdolabına yerleştirilebiliyor. Yemek hazırlığında kullanılan kesme tahtaları, bıçak gibi ekipmanların ise kullanıldıktan sonradan çok fazla bekletilmemesi, barbar kirinin alınması ve bulaşık makinesinde yıkanması gerekiyor.” denildi.
bununla beraber yeni herif koronavirüsün gıda kaynaklı bulaşıcılığıyla ilgili emin bir bilgi olmadığının altını çizilen açıklamada; “Yemek hazırlığı yapan şahısların ilk olarak el temizliği olmak üzere kişisel hijyenlerine en üst düzeyde özen göstermeleri şart. Herhangi bir rahatsızlık belirtisi hisseden kişinin yemek yemek hazırlığı yapmaması ya da eldiven ve maske ile yapması nasihat ediliyor.” ifadelerini kullandı.
Yıkama suyuna sirke ve limon takviyesi
Keza bu dönemde sebze ve meyvelerin yıkama suyuna asetik asit içerikli sirke ya da limon suyu eklenmesi, bununla birlikte gıdaların tatmin edici vakit ve sıcaklıkta pişirilmesi hayati derecede önemli olduğunu vurgulanan açıklamada, “İçinde bulunduğumuz süreç içerisinde eksik pişmiş mahsul gruplarının seçim edilmemesi gerekiyor. Buna rağmen bütün yaş grupları için bol sıvı alınması, taze sebze-meyve tüketiminin artırılması ve dengelenmiş besin öneriliyor. Kırmızı renkli meyveler ve sebzeler, turşu ürünleri ve yoğurt gibi probiyotik ürünler de bağışıklığa fazla tesir eden besinler aralarında yer alıyor. Bir başka konu ise bulaşık makinelerinin basket, yıkama ve durulama kollarının temizliğinin aralıksız kontrol edilmesi. Bulaşık makinelerinin uygun sıcaklıkta (minimum 50 derece) ve sürede çalıştırılması kullanılan ekipmanların temizliğini tam anlamıyla sağlamaya yardımcı oluyor.” denildi.