Dr.Ahmet Koyuncu
Ahmet Koyuncu Biyografisi
Psikiyatr Ahmet Koyuncu
Dr. Ahmet Koyuncu; babası Almanya’da işçi olması nedeniyle Duisburg şehrinde doğmuştur. Türkiye’ye altı yaşında dönmüş ve ilkokulu, Kırşehir ili Gümüşkümbet İlkokulunda okumuştur. Ortaöğretimini ise Kayseri, Pazarören Köy Enstitüsü’nün devamı olan Mimar Sinan Hoca Lisesinde tamamlamıştır.
Tıp eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde; Psikiyatri ihtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğinde tamamlamıştır. Kendisi neredeyse yirmi yıldır sosyal korku adlı rahatsızlık üzerine spesifik olarak çalışmaktadır. Uzmanlık yıllarından itibaren (2003-2013) Bahat Grubu Hastanelerinde çalışmaya başlamıştır. Son yedi yıldır “Yüksekokul Sosyal Korku Merkezini” açmış ve burada hizmet vermektedir. Yazarın yedi bilimsel kitabı, bir romanı vardır.
Toplam 2000 rahatsızlık bir sosyal fobi arşivine sahiptir. Kendisinin SCI indexe giren 28 uluslararası (bu çalışmaların 14’ünde ilk ad olarak) ve SCI-E indexe giren 2 uluslararası bilimsel çalışması mevcuttur. Bunlara ilave olarak beşi yurtiçi dergilerde çıkmış bilimsel yayını bulunmaktadır. Onüçü milletlerarası ve yirmi kadarı ulusal kongrelerde sunulmuş olan sözel ilan ve afiş çalışmaları vardır. Bilimsel çalışmaları 500’ün üstünde atıf almıştır.
APA (American Psychiatric Association) 2012’de sunduğu “The clinical impact of mood disorders in social anxiety disorder” adlı sosyal korku çalışması, 2014 yılında Comprehensive Psychiatry dergisinde yayımlanmıştır. Yine 2014 yılı Mayıs ayında Journal of Attention Disorder adlı dergide “Inattention predominant type of ADHD is associated with social anxiety disorder” adlı çalışması yayımlanmıştır.
Son beş sene içerisinde 20 değin makalesi SCI index bilim dergilerinde yayınlanmıştır. Prof. Dr. Raşit Tükel ve Prof. Dr. Tunç Alkın ile birlikte “Presosyal Anksiyete Dönemi” hipotezini geliştirmiştir. Bu kuram, SCI index bilim dergisi olan Early Intervention in Psychiatry göre yayınlanmıştır. Bu hipotezi destekleyen iki hap çalışmasında ise DEHB tedavisinin eşzamanlı sosyal fobiyi de çare ettiğini göstermiş ve bu sonuçlar SCI index bilim dergilerinde yayınlanmıştır. Bu dönemde ise Uyku-Apne Sendromuna ikincil çoğalan sosyal fobi hipotezi üstünde çalışmaktadır.
Geliştirdiği kuram ardından kayda değer SCI index dergilere hakemlik yapmaya başlamıştır. Her yıl on kadar saygın bilim dergisine hakemlik yapmaktadır. Hem Dr. Ahmet Koyuncu, dünyanın en önemli psikiyatri bilim dergisi olan Journal Of Molecular Psychiatry’ye hakemlik yapmış olan tek Türk bilim insanıdır.
Dr. Ahmet Koyuncu’nun milletlerarası tanınırlığına karşın, Türkiye’de bir unvanı (doçent ve profesör) yoktur. Kendisini egemen bilim insanı olarak tarif etmektedir. Keza 12 Eylül darbesinin ülkemize verdiği en büyük zarar olan YÖK sistemine aleyhinde duruşu nedeniyle doçentlik sınavlarına girmemiştir. Unvanlarını almamıştır. Almayı da düşünmemektedir.
‘Bilim halk içerisinde olur’ felsefesi ile kliniğini İstanbul İkitelli’de açmıştır. Bu merkezde etik, ekonomik ve gösterişten uzak bir hizmet vermektedir. Dr. Koyuncu’ya göre, toplumdan kopmuş ve kliniğe hapsolmuş olan bir üniversitenin ama unvan ihtiyacını karşılayan bir fabrikaya, akademisyenin ise dershane teknisyenine (Edward Said) dönüşmesi kaçınılmazdır. Gelinen noktayı ise ‘doçent ve profesör çöplüğü’ olarak nitelendirmektedir.
Bir doktorun yaşadığı toplumun sorunları ile yoğrulan bir entelektüel olması gereklidir. YÖK’e boyun eğmiş bilim insanlarının ise bu şanslarının olmadığını düşünmektedir. İşte bu nedenle doktorun önce insan, sonradan hekim, doçent, profesör vb. olmasının gerekliliği üstünde durmaktadır.
Bunların yanı sıra Dr. Ahmet Koyuncu medyadaki şiddet, cinsiyet ayrımcılığı ve homofobi üstüne de çalışmalar yapmaktadır. Psikososyal Analizler yaptığı makaleleri Sözcü gazetesi, Cumhuriyet gazetesi ve OdaTV gibi gazetelerde yayınlanmıştır. Tıpkı bilimsel makalelerinin A sınıfı dergilerde kabul görmesi gibi, psikososyal analizleri de insanlar kadar kabul görmüştür. Kendisi bu durumu: “Halkı Nişantaşı ya da Beşiktaş gibi semtlerde yaşayarak göremezsiniz, halkı suçlama kolaycılığına düşersiniz. Halkın aralarında yaşamak gereklidir. Hem medyada psikososyal çözümleme yapan yazarlar öyle yok. böylece yazılarım okurlar aralarında kabul gördüğünü tahmin ediyorum.” biçiminde açıklamaktadır.
Bunlara ek olarak Dr. Koyuncu, Kayseri, Mimar Sinan Öğretmen Lisesi’nde devlet kadar okutulmuş olan bir birey olarak Nişantaşı’nda veya Acıbadem gibi yerlerde hizmet vermeyi de kabul etmemektedir. Çünkü bir hekimin abartılı mekânları kullanarak hastaların gözünü boyaması ve fahiş ücretler alması ahlak değildir. İşte bu nedenle Dr. Ahmet Koyuncu, milletlerarası bilimsel tanınırlığına karşın, halkın içerisinde hizmet verebilmek için kliniğini varoşlarda, İstanbul-İkitelli’de açmıştır. Dr. Koyuncu bu semtleri bir toplum laboratuvarı olarak görmektedir. Pierre Bourdieu’nun bahsettiği gibi, görüşmelerde toplumsal asimetriye yol açamadığı için yerinde ve objektif gözlemler yapma şansı yakalamaktadır.
Toplum ile beslenen, unvanlarını almamış olan ve varoşlarda iftihar savaşı veren Dr. Ahmet Koyuncu, tarafsız, nesnel, ezber bozan bilimsel çalışmalarına, hipotezlerine ve psikososyal analizlerine devam etmektedir. Tüm psikiyatr ve hekim meslektaşlarını kapital sisteminin onları kliniğe hapsettiği ve DSM beygir gözlüğüne mahkûm ettiği bu düzene karşısında durmaya çağırmaktadır.
Kitaplar:
Saplantı Endişe Endişe (Psikoloji)
Mahçupluk, Utangaçlık ve Sosyal Fobi (Psikoloji)
İkincil Sosyal Korku (Psikoloji)
Sosyal Korku Gerçeği (Psikoloji)
Psikososyal Inceleme (Psikoloji, Sosyoloji)
Bumerang’ın Aşkı (Roman)
Sosyal Fobi Tedavisi, Bunalım Tedavisi, Ahmet Koyuncu, Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Tedavisi, Psikososyal Tahlil, Takıntı Endişe Endişe, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Psikoterapist, Psikiyatrist