Müzikte Kadın İmzası: Çağımızın Kadın Gücünü Yansıtan 20 Popüler Albüm
Kadınlar ne kadar etkin olursa, dünya pek güzel bir yere dönüşüyor. Müzik de bunun en iyi örneklerinden biri. Kendilerini müzikle ifade eden kadınlar, öteki kadınlara güçlü bir ilham kaynağı oluyor. 90’lar, 2000’ler ve içinde olduğumuz 2010’lar özelinde en uyarı çeken kadın albümlerini derledik. Yatırma tarih bazında yapılmıştır, siz de favori albümlerinizi yorumda belirtebilirsiniz.
1. Sinead O’Connor – I Do Anekdot Want What I Haven’t Got (1990)
Bir Prince şarkısı olan Nothing Compares 2U ile klasikler arasına adını yazdıran Sinead O’Connor, tarzı ve duruşu ile de 90’ları 80’lerden ayıran bir figür oldu.
2. Tori Amos – Little Earthquakes (1992)
Tori Amos, popüler müzik dünyasında tabu olan konulardan bahsetmesi ile pek fazla dinleyicinin zihnine feminizmin tohumlarını bırakmıştır. Kadın cinselliği, seksizm ve taciz gibi konuları işlediği 1992 tarihli albümünden Crucify ve Winter gibi şarkıların etkisi hiç azalmadı.
3. Alanis Morisette – Jagged Little Pill (1995)
Kanadalı alternatif rock şarkıcısı Alanis Morisette’in üçüncü albümü olsa, da tüm dünyada yayınlanan ilk albümü olan “Jagged Little Pill”, halen dünyanın en çok satılan albümleri listesinde üst sıralarda. Ironic , Hand In My Pocket ve You Oughta Know ikonik şarkılara dönüştü bile.
4. Björk – Post (1995)
Diğer bir evrenden müzik yapıyormuş gibi duran Björk, tuhaflığın sınırlarını daima kendi belirledi. It’s Oh So Quiet ve Army Of Me gibi şarkılarının klipleri, bugün bile müzik kanallarında izlediğimiz en bambaşka klipler aralarında.
5. Fiona Apple – Tidal (1996)
19 yaşındaki Fiona Apple’ın birincil albümü “Tidal”, genç bir kadının acılarını ve gücünü şekilde yansıtan bir albümdü. Albümden Criminal taklit edilen klibiyle de akıllarda.
6. Spice Girls – Spice (1996)
Belki öyle çok müzik otoritesi onları dikkate almıyor lakin müzik dünyasındaki etkilerini görmezden ulaşmak olası değil. “Girl Power” (Kız Gücü) sloganları bile yeter. Wannabe , Say You’ll Be There ve Who Do You Think You Are 90’lar’ın marşı oldu.
7. Missy Elliot – Supa Dupa Fly (1997)
Hiçbir bayan rapçinin popüler piyasada yer alamadığı, yer alabilenlerin de fazla seksi bir imaja sahip olduğu yıllarda Missy Elliot’ın çıkış albümü büyük tartma taşıyor. Sadece yaratıcılık ve orijinal fikirleriyle rap dünyasında kadına olan manzara açısını değiştiren Missy Elliot’un bu albümünde Sock It 2 Me ve Beep Me 911 gibi şarkılar uyarı çekiyor.
8. Lauryn Hill – The Miseducation of Lauryn Hill (1998)
Bob Marley’in oğullarından Rohan Marley ile tanışıp onun ilk çocuğuna hamile kalınca (şu lahza 5 çocukları var) grubu The Fugees’ten ayrılıp solo kariyere yönelmeye karar veren Lauryn Hill’in ilk albümü Everything Is Everything ve Doo-Wop (That Thing) şarkılarıyla hatırlanıyor. Albümdeki cinsiyetçi siyaset eleştirisi sanatçıya iki Grammy kazandırdı.
9. Britney Spears – Baby One More Time (1999)
Erkek gruplarının hüküm sürdüğü yıllarda fazla genç bir kızın ilk albümü her şeyi değiştirdi. Bu çıkışa tanık olan ufak kızları etkileyen albümün Baby One More Time ve Crazy gibi hitleri hala genç şarkıcılara ilham oluyor.
10. Macy Gray – Oh How Life Is (1999)
I Try ile hatırlanan bu albüm, dönemi için epeyce cesur tanımlar içeriyor. Zorluklarla boşanmış 3 çocuklu bir anne olarak müzik dünyasında çıkış yapan Macy Gray, ilginç sesiyle olduğu dek, bayan cinselliği üzerine yaptığı tanımlamalar ile de uyarı çekti.
11. Sugababes – One Touch (2000)
Genç pop akımının olduğu; genç, güzel kızların sabun köpüğü bir müzik yaptığı 2000 yılında müzik dünyasına giren bu 16 yaşındaki üç genç kız çok daha öbür konulardan bahsediyordu ve duruşları da yaşıtlarından oldukça farklıydı. Yıllar içinde üye değişimleri ve yaşları nedeniyle değişseler de halen yakın dönem pop müziğin en havalı kız grubu Overload ile çıkış yapan Sugababes olsa gerek.
12. Aaliyah – Aaliyah (2001)
Aaaliyah’ın üçüncü ve trajik ölümünden önce yayınladığı son albümü olan “Aaliyah”, fazla farklı müzik türlerinin bir karışımını sunuyor. Klip çekiminden dönerken hayatını kaybettiği Rock The Boat ve More Than A Woman gibi hitler onu hala müzik tarihinin en kayda değer bayan figürlerinden biri yapıyor.
13. Alicia Keys – Songs In A Minor (2001)
Alicia Keys’in henüz 20 yaşındayken yayınlanan ilk albümü, 2001 yılına damga vurmuştu. Fallin’ akıllarda kalan şarkı olsa da, albümde A Woman’s Worth ve Prince’in yazdığı How Come You Don’t Call Me gibi cevherler de vardı.
14. Norah Jones – Come Away With Me (2002)
Pop ve hip hop’ın zirve yıllarında Türk prodüktör Arif Mardin’in keşfettiği Norah Jones oldukça sıra dışı bir şöhreti yakaladı. Caz ve country karışımı, oldukça ağırbaşlı bir müzik yapan genç yıldız Come Away With Me ile müzik dünyasını daha aşağı üstteki etti.
15. Amy Winehouse – Back To Black (2006)
Tıpkı Aaliyah gibi trajik bir şekilde kaybettiğimiz Amy Winehouse, geride çağın en manâlı albümlerinden birini bıraktı. “Back To Black”, 2000’li yılların modası olan hiçbir şeye benzemiyordu, yüzde yüz eşsiz caz esintili bu müzik Amy Winehouse’un harika sesiyle birleşince ortaya Back To Black , You Know I’m No Good , Tears Dry On Their Own ve Rehab gibi her biri birer başyapıt olan şarkılar çıkmıştı.
16. Ciara – The Evolution (2007)
Albümden yalnızca Like A Tepe bile her şeyi özetliyor. Kadın-erkek eşitsizliği ve kadınların özgürleşmesi üzerine olan bu albüm kolay pop müzikte bile güçlü mesajların olabileceğini gösteriyor.
17. Taylor Swift – Fearless (2008)
Love Story ve You Belong With Me ile çoğu insan için liseli bir genç kızın günlüğü niteliğinde olan albüm, uzmanlara kadar Taylor Swift’in şarkı yazma yeteneğini gösteriyor. Albümün başarısı da bunun ispatı zaten.
18. Adele – 21 (2011)
Adele, popüler müzikteki klişe bayan figürünü çok net bir biçimde değil etmeyi başardı. Gerçekten acılı bir ayrılık albümü olsa da, kendi içinde dinç bir kadının yükselişini temsilcilik ediyor. Rolling in the Deep kimsesiz her şeyi özetleyen bir şarkı.
19. M.I.A. – Matangi (2013)
Albümden bir sene önce yayınlanan Bad Girls sözleri ve film tadındaki klibiyle müzik dünyasında şok etkisi yarattı. Sri Lanka kökenli İngiliz şarkıcıyı öyle çok insan bu şarkıyla tanıdı.
20. Beyoncé – Lemonade (2016)
Bayan teması üzerine yazılmış keza görsel, hem de işitsel bir albüm olan Lemonade sanatsal olduğu değin insanlardan kopmayacak dek da kolay bir biçimde kurgulanmıştı. Müzik otoritelerince Beyoncé’nin en iyi işi olarak gösterilen albümün gelecekte de Formation , Sorry ve All Night gibi parçalarıyla 2010’ların en iyi albümleri arasında olacağından tereddüd değil.