com.tr uzantılı bölge adları için son tarih 23 Mart
1991 yılından bu yanlamasına Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesindeki nic.tr tarafından yönetilen TR uzantılı bölge adlarının Data Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) devredilmesiyle Türkiye’de yeni bir dönem başladı. 2019’un sonlarında başlayan ve 2020 yılı Ağustos ayında tamamlanması öngörülen nic.tr sisteminin tasfiye süreci devam ederken yaklaşık 350 bin TR uzantılı alan adının nic.tr sisteminden yetkili öteki operatörlere geçişi de sürat kesmeden devam ediyor.
“Yeni operatör seçiminde tedbirli olunmalı”
23 Mart 2020 itibariyle nic.tr üzerinden yeni tescil ve onarım işlemlerinin durdurulacak olması sebebiyle alan adı sahiplerinin bu tarihe kadar yeni bir kayıt operatörü seçmiş olmaları gerekiyor. 2008 yılından beri TR uzantılı alan adlarına tescil ve yenileme hizmeti sunan Niobeweb’in Genel Müdürü Cüneyt Yağız, yeni dönemde kullanıcıların TR uzantılı bölge adları için seçecekleri kayıt kuruluşunu belirlerken dikkat etmeleri gereken hususlara vurgu yaptı.
Yağız’a tarafından, alan adı sahipleri tescil operatörlerine karar verirken fiyat avantajının yanı sıra; deneyim, teknik yeterlik ve destek kabiliyetlerinin de dikkate alınması gerektiğini aktardı.
TR uzantılı alan adlarının tescil ve devri için farklı alanlara yönlendirilmiş zorunlulukların olduğunu belirten Cüneyt Yağız, şu uyarılarda bulundu: “TR bölge adı kayıtları oldukça hassas süreçler. Alan adları kayıt için yerinde görünüyor olsalar dahi, kayıt edilebilirlikleri marka tescili veya etkinlik belgesi gibi tescil edilmek istenen alan adı ile tam uyumlu evrak ibrazları gerekiyor. Dahası bu evrakların tesliminde de uyulması gereken zaman kısıtları mevcut. Sürecin herhangi bir uygun yaşanan geç kalma ya da uyumsuzluk, alan adını kaydetmenizi imkansız kılabilir.”
Ağustos 2020 itibariyle com.tr için evrak zorunluluğu sona eriyor
‘.tr ağ data sisteminin’ (TRABİS) tamamen faaliyete geçeceği Ağustos 2020 itibariyle com.tr uzantılı alan adlarında belge gerekliliğinin adamakıllı son bulmasının planlandığını belirten Cüneyt Yağız, mevcut belge zorunlulukları gereği yaklaşık 350 bin adet ile sınırlı kalan kayıtlı com.tr alan adının 2020 sonu itibariyle birincil etapta iki, önümüzdeki sene sonunda ise 3 kat çoğaltma ile 1.2 milyonu aşabileceği öngörüsünde bulundu.
Niobeweb’in bu evraksız kayıt sürecine de hazırlanmış olduğunu gösteren Cüneyt Yağız; “Evraksız com.tr uzantılı bölge adı süreci başladığında en seri kayıt gerçekleştiren operatör olmak için AR-GE çalışmalarımızı tamamladık. Tıpatıp .com uzantılı alan adları gibi com.tr alan adlarında da ‘birincil gelen alır’ kuralının başlaması, tescil operatörü seçimini daha da önemli kılacak. Kayıta müsait tüm com.tr’ler için aynı zamanlı kayıt aksiyonlarını TRABIS sistemine iletebilir durumdayız. Burada milisaniyelerden bahsediyoruz. Niobeweb sadece yetkili bir tescil operatörü değil, inovasyona en seri adapte olan ve AR-GE unsurlarına yatırım yapan bir teknoloji şirketiyiz.” şeklinde konuştu.
“Tecrübe ve takviye kalitesi manâlı”
2000 yılında faaliyetlerine başlayan Niobeweb’in bugüne dek 60 bine yaklaşan bireysel ve kurumsal müşterisi için alan adı kaydı ve web sitesi barındırma servisleri sunduğunu vurgulayan Cüneyt Yağız: “Geride bıraktığımız 20 yılda 200 binden fazla bölge adı kaydı gerçekleştirdik, 10 binlerce web sitesine barındırma ve güvenlik hizmeti sağladık. Takriben 12 yıldır müşterilerimiz için TR uzantılı alan adlarını kaydedip, yönetiyoruz. Dün olduğu gibi bugün de alan adı kaydı ve yönetimi için bizi tercih eden 10 binlerce müşterimize gereklilik duydukları an kesintisiz takviye hizmeti sunmaya devam ediyoruz.” dedi.