1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayakları tamamlandı
Köprü ayaklarındaki son kısım olan 32’nci bloğun 16 Nisan Cumartesi günü yerleştirilmesi bekleniyor. Bu sebeple Çanakkale’nin Lapseki ilçesi köprü şantiyesinin olduğu yerde bir merasim hakikatleştirilecek. Merasime, Eriştirme ve Altyapı Bakanı Adaletli Karaismailoğlu’nun katılacağı bildirilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da telekonferans usulüyle merasime eşlik edeceği bildirildi.
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgeleyecek
Korona virüs Covid-19 salgını ile gayret devam ederken, Türkiye’nin tarihi ve ehemmiyetli vizyona sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsü projesinin ayaklarındaki çalışmalarda sona doğru gelindi. Dünyanın en büyük asma köprüsü unvanına da sahip olacağı ifade edilen köprünün ayakları 318 metrelik uzunluğuyla 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgeliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart 2017’de esası atılan ve Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Şekerkaya ile Gelibolu’nun Sütlüce mevkii arasında üretimi süren 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayakları her geçen gün yükselmeye devam ediyor. Bu kere de yapılan son çalışmalar ile tarihi köprünün her iki yakada bulunan deniz içindeki kesonları üzerine 31. blokları yerleştirildi ve köprünün ayak uzunluğu 318 metreye erişti. Köprü ayaklarındaki çalışmaların hafta sonu yapılacak merasimle bitirilmesi bekleniyor.
Köprüde Seyit Onbaşı tanımı yer alacak
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni temsil eden köprü 32 bloktan oluşacak. Kulelerin en ucunda ise Çanakkale Savaşlarının unutulmaz kahramanı Seyit Onbaşı’nın sırtlayarak namluya sürdüğü top kurşunu tanımı yer alacak. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü senesini temsilen orta sarihliğinin 2023 metre olması tasarlanıyor. Bu sarihlik, dünyanın en uzun kuleler arası sarihliğe sahip asma köprü olması özelliğini taşıyor. Köprü hizmete açıldıktan ise sonra iki yaka arasındaki erişim mesafesi 6 dakikaya inecek. Köprünün bölgeye de ciddi faydalar sağlayacağı ve özellikle Lapseki’ye yatırımcı arzının çoğalacağı ön görülüyor.
18 Mart 2022’de bitirilecek
1 asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 6 alt geçit köprüsü, 38 üst geçit köprüsü, 5 köprü, 43 alt geçit, 115 muhtelif boyutlarda menfez, 12 kavşak, 4 otoban hizmet kuruluşu, 2 bakım firma merkezi, 6 fiyat toplama istasyonu inşa edilecek ve 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü, 18 Mart 2022’de bitirilerek hizmete açılacak.
Utku Yaşar Cüce